Om rasen

Russkiy toy

Små och glada hundar som gillar när det händer något. Kanske något för den aktive som gillar att jobba med sin hund - agility, lydnad, viltspår, freestyle, cirkuskonster (bara det inte regnar så är en Russkiy Toy med på det mesta, (fast vissa hundar vill ha minst 20 grader varmt också).

                                                     Bildresultat för paraply hund

En Russkiy Toy har snabb ämnesomsättning och kan gå snabbt upp och ner i vikt. Därför är det viktigt med regelbundna måltider, och att rasta hunden ofta eftersom de bajsar och kissar oftare än större hundar. De har en liten kropp och har svårt att hålla kroppsvärmen och behöver därför täcke på sig när det är kyligt.

                                                             

Russkiy Toys anser att världen kretsar runt dem och de vill gärna bestämma allt själva (här måste man som ägare sätta gränser så de inte blir alltför odrägliga). De flesta är mycket smarta och kommer snabbt på hur de ska manipulera sin omgivning, så de får sin vilja igenom. Är de trötta vill de att "alla" ska gå och sätta sig och ha det mysig i soffan, och känner de sig hungriga eller sugna på något gott kan de upplysa sina människor om det också (en Russkiy Toy kan se oändligt sorgsen ut medan den sitter och sneglar mot köttbullarna på spisen).

Kommer det någon måste det påvisas med skall (djupt klingande för sin storlek), sen är det oftast inte mer med det - några aggressiva vakthundar är de inte. Att skälla när någon kommer, eller om de hör eller ser något som är avvikande, tillhör rasen, de är framavlade för att vara levande dörrklockor. Vissa individer är mer skälliga än andra, och är de är runt året har de också tendens att skälla omotiverat mycket.

 

Russkiy Toys älskar sina människor och vill oftast vara nära, nära och kan slingra sig om den mänskliga halsen som en varm boaorm, eller sitta som en papegoja på axeln  ... fast den älskade människa som har något gott  är den som är populärast för tillfället. I rasstandarden står: "De är sociala och kontaktsökande mot både hundar och människor. De är stora personligheter, kvicka i huvud och kropp och passar för den aktive. Det krävs inga dagliga långpromenader. Rasen är rolig att träna och uppskattar att mysa och ta det lugnt. De är tydliga i sitt kroppsspråk och därmed har de lätt för att umgås med andra hundar. Men storleken gör att de inte kan leka med vilken hund som helst. Olyckor kan ske med större raser. De ska inte vara rädda och skygga. En russkiy toy ska vara aktiv, spontan, kontaktsökande och gilla att vara i rörelse." SKK http://www.skk.se/sv/hundraser/russkiy-toy/

Vår kommentar: De är kontaktsökande men är oftast reserverade mot främlingar, och behöver tränas i att främmande människor tar i dem.


Vill man inte har hunden i soffan är Russkiy Toys inte rasen man bör välja ... och de vill gärna ligga med i sängen - under täcket. 

                         

 

Katter

En sann Russkiy Toy älskar att jag katter, även de som tillhör hushållet. De kan sitta länga och avvakta tills den utvalda katten springer och då sätter jakten igång. Det går att förhindra en kattjakt om man stoppar den innan den börjat, men våra katter verkar inte bry sig, så vi har också slutat bry oss. Vill katten i fråga inte bli jagad löser den det på egen hand och lägger sig ner, en katt som ligger går ju inte att jaga, däremot kan den bli pussad.

 

Mentalitet - Taget från http://www.srtk.se/Om-rasen/
"Rasen ska vara lättlärd och positiv.  De är aktiva, roliga, lättlärda och tåliga och de följer gärna med på det mesta. I rasstandarden står det att beteendet skiljer sig markant från hane och tik av denna ras. Beteendet inom denna ras skiljer sig ungefär lika mycket som inom andra raser. Tikar kan ibland vara mer självständiga och egensinniga. Hanarna kan vara lite jämnare i temperamentet eftersom de inte genomgår samma hormonsvängningar som tikarna. Tikarna löper oftast 2 gånger per år, och varje löpperiod sträcker sig över cirka tre veckor. Båda kön är lika lämpade som älskade familjemedlemmar, valet är en smaksak. "

 

 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

URSPRUNG

Ursprunget till den ryska rasen verkar vara den engelska Toy Terriern, troligen blandat med en del lokala ryska raser och kanske en del importerade raser. 2006 erkändes rasen av Svenska Kennelklubben och ingår i grupp 9 - sällskapshundar.

I hemlandet användes de som levande dörrklockor, värmedynor och musjägare (säger något om standarden på dåtidens hus).

                                           Russkiy Toy år 1920

UTEVISTELSE

Liksom sin troliga anfader den engelska Toy Terriern tycker inte Russkiy Toys om regn och rusk. Är det bara torrt väder vill de gärna följa med på långa promenader... fast inte alltid om de måste gå i koppel hela tiden. En Russkiy Toy är lättlärd och det är oftast inget problem att ha dem okopplade, de kommer så gärna på inkallning både för berömmet och ev. godisbit skull.

Agility älskar de och lydnad går bra ... bara det inte regnar. Även spåra och sök typ "leta rätt på matte/husse som gömt sig bakom ett träd" är roliga aktiviteter för de livliga små hundarna. Klättra och hoppa upp på saker är andra aktiviteter de gärna ägna sig åt och  även "döda" leksaker (samt redan avlidna djur som de letar upp), jaga katter (även de om som ingår i hushållet - de väntar spännt och uthålligt tills katten börjar springa) och leka med andra hundar. Här måste man tänka på att de är små hundar som flyger iväg som små gummibollar om de utsätts för alltför våldsamma tacklingar - större lugna hundar eller någorlunda jämnstora kompisar är att föredra om man vill undvika skador på Russkiy Toyen. Sporten Freestyle är något de verkar har anlag för.

 

ÖVERBESKYDD

I rasstandarden står att rasen skall vara aktiv, mycket glad och varken skygg eller aggressiv. Detta är de mål  vi strävar mot, men vi vet att en del skygghet mot människor förekommer inom rasen, detta är ärftligt ... men påverkas även av inlärning och miljö. Behandla alltid en liten gullig, snuttig Russkiy Toy som en hund och inte som ett litet mjukisdjur (hur lätt är det?). Nej- allvar ...försök att tänka på din Russkiy Toy som en exempelvis en doberman och sätt samma gränser för din Russkiy Toy som du skulle sätta för denna betydligt större ras .. och låt den få vara hund!

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)