Råd & info. till våra valpköpare

RUSSKIY TOY

Russkiy Toys är små glada och aktiva hundar som älskar sin familj, men som i alla raser finns fördelar och nackdelar med rasen.  Vad som är en nackdel eller en fördel beror lite på hur man ser på det hela. Här kommer några nackdelar och fördelar med rasen:

Nackdelar:

 1. Gillar inte regn, rusk och kyla - vill inte gå långa promenader i sådant väder.
 2. Har snabb ämnesomsättning och går snabbt upp och ner i vikt- måste vara noga med maten.
 3. Fryser lätt och har svårt att hålla värmen i kyligt väder -måste investera i minst ett bra täcke.
 4. Ger skall när någon kommer eller om de hör eller ser något avvikande.
 5. Anser att rätta platsen för mys är nära, nära dig i soffan - glöm "inga hundar i soffan!"
 6. Stjäl mat när de tror ingen ser.
 7. Svåra att få rumsrena, vill inte gå ut och kissa när det är kallt, rusk och kyla.

 

Fördel:

 1. Gillar inte regn, rusk och kyla - vill inte gå långa promenader i sådant väder.
 2. Har snabb ämnesomsättning och går snabbt upp och ner i vikt - lätt att snabbt få i bra form.
 3. Fryser lätt och har svårt att hålla värmen i kyligt väder -måste investera i minst ett bra och tjusigt täcke.
 4. Ger skall när någon kommer eller om de hör eller ser något avvikande - ingen kan smyga sig på dig.
 5. Anser att rätta platsen för mys är nära,nära dig i soffan - mysigt!
 6. Stjäl mat när de tror ingen ser -roligt och underhållande med en smart hund.
 7. Svåra att få rumsrena - men kan använda sig av en kattlåda.

 

Russkiy Toys anser att världen kretsar runt dem och vill gärna bestämma allt själva (här måste man som ägare sätta gränser så att de inte blir odrägliga). De flesta är mycket smarta och kommer snabbt på hur de ska manipulera sin omgivning, så de kan få sin vilja igenom. Är de trötta vill de att alla i familjen ska gå och sätta sig och ha det mysigt i soffan, och känner de sig hungriga eller sugna på något gott kan de upplysa sina människor om det också (en Russkiy Toy kan se oändligt sorgsen ut medan den sitter och sneglar mot köttbullarna på spisen).

Kommer det någon måste det uppmärksammas med skall (djupt klingande för sin lilla storlek), sedan är det oftast inte mer med det - några aggresiva vakthundar är de inte. Att skälla när någon kommer, eller om de hör eller ser något som är avvikande, tillhör rasen, de är framavlade för att vara levande dörrklockor, de kan liksom inte låta bli. Ibland verkar det som om de bara skäller pliktskyldigt, ett litet oengagerat moff ... och så har de gjort sin plikt att påkalla uppmärksamhet (om de t.ex. är sömniga eller om det är för varmt). Oftast räcker det med att man påvisar - genom att säga något med en neutral röst ex. " det är bra" - att man uppmärksammat det de skäller mot, för att de ska slut skälla. Vissa individer är mer skälliga än andra, och när de är runt året har de en tendens att skälla omotiverat mycket och länge. För att dämpa skällandet kan man slå i handen med tidning - för snabb och effektiv avbryta beteendet -och därefter kalla på dem och låta dem göra något trick, så de får godis och glömmer bort det där med att skälla. Det fungerar inte så bra att försöka muta direkt med godis för att få dem sluta skälla, de kommer snabbt på sambandet "skäller jag och sedan tystnar får jag godis, därför skäller jag när jag vill ha godis" - det är åtminsonde vår erfarenhet.

Russkiy Toys är smarta små hundar och man ska inte underskatta deras förmåga att läsa av en människas förehavande - de vet vad man ska göra innan man själv blivit medvekten om det.  En av mina Russkiy Toys gjorde utfall mot andra hundar (hon kunde det när vi fick hem henne vid 4 månaders ålder) och vi övade därför på att gå förbi andra hundar.  Gick hon fint utan att göra utfall fick hon beröm och godis och det fungerade jättebra till en början ... men slutade med att fick hon inte godis (utan bara beröm) när hon gått förbi en hund gjorde hon utfall mot nästa - för att håva in godis nästa gång hon gick förbi utan utfall. Hon läste matte som en bok, och som ägare kände man sig överlistad. Jag övergav "posetiv förstärkning" och använde mig i stället av en vattenspruta ... ett par gånger. Det fungerade mycket bra, för en dusch vatten i huvudet är bland det värsta man kan utsätta sin Russky Toy för.

 

Russkiy Toys älskar sina människor och vill oftast vara nära, nära och kan slingra sig om den mänskliga halsen som en varm boaorm, eller sitta som en papegoja på axeln  ... fast den älskade människa som har något gott  är den som är populärast för tillfället. I rasstandarden står: "De är sociala och kontaktsökande mot både hundar och människor. De är stora personligheter, kvicka i huvud och kropp och passar för den aktive. Det krävs inga dagliga långpromenader. Rasen är rolig att träna och uppskattar att mysa och ta det lugnt. De är tydliga i sitt kroppsspråk och därmed har de lätt för att umgås med andra hundar. Men storleken gör att de inte kan leka med vilken hund som helst. Olyckor kan ske med större raser. De ska inte vara rädda och skygga. En russkiy toy ska vara aktiv, spontan, kontaktsökande och gilla att vara i rörelse." SKK http://www.skk.se/sv/hundraser/russkiy-toy/

Vår kommentar: De är kontaktsökande men är oftast reserverade mot främlingar, och behöver tränas i att främmande människor tar i dem.

 

 -----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

URSPRUNG

Ursprunget till den ryska rasen verkar vara den engelska Toy Terriern, troligen blandat med en del lokala ryska raser och kanske en del importerade raser. 2006 erkändes rasen av Svenska Kennelklubben och ingår i grupp 9 - sällskapshundar.

I hemlandet användes de som levande dörrklockor, värmedynor och musjägare (säger något om standarden på dåtidens hus).

                                           Russkiy Toy år 1920

UTEVISTELSE

Liksom sin troliga anfader den engelska Toy Terriern tycker inte Russkiy Toys om regn och rusk. Är det bara torrt väder vill de gärna följa med på långa promenader... fast inte alltid om de måste gå i koppel hela tiden. En Russkiy Toy är lättlärd och det är oftast inget problem att ha dem okopplade, de kommer så gärna på inkallning både för berömmet och ev. godisbit skull.

    Bildresultat för paraply hund Hundparaply          Rätt klädd i regn- och ruskväder.

Agility älskar de och rally lydnad/lydnad är också kul ... bara det inte regnar. Även spåra och sök typ "leta rätt på matte/husse som gömt sig bakom ett träd" är roliga aktiviteter för de livliga små hundarna. Viltspår är de bra på och en uppskattad aktivitet. Klättra och hoppa upp på saker är andra aktiviteter de gärna ägna sig åt och  även "döda" leksaker (samt döda djur som de letar upp) och leka med andra hundar. Här måste man tänka på att de är små hundar som flyger iväg som små gummibollar om de utsätts för alltför våldsamma tacklingar - större lugna hundar eller någorlunda jämnstora kompisar är att föredra om man vill undvika skador på Russkiy Toyen. Sporten Freestyle är något de verkar har anlag för.

 

Katter

Det är något med katter och Russkiy Toys! Ena stunedn visar de vår gamla katt hur mycket de älskar och vördar henne för att i nästa stund ylande jaga henne över trädgården. De kan gå och lurpassa på katten, och så där bara råka gå bredvid henne, för att så fort hon rör sig över slow motion anfalla henne så hon börjar springa, och så är jagten på gång. Vår Lilo kom till oss när hon var nästan året och hon hade varit bästis med en katt, men det dröjde inte länge förrän de andra hundarna lärt henne hur en sann Russkiy Toy beter sig mot en katt.

P.S Katten är van vid hundar sedan hon var kattungen och älskade hundar tills hon mötte sin första Russkiy Toy.

 

 

 

ÖVERBESKYDD

I rasstandarden står att rasen skall vara aktiv, mycket glad och varken skygg eller aggressiv. Detta är de mål  vi strävar mot, men vi vet att en del skygghet mot människor förekommer inom rasen, detta är ärftligt ... men påverkas även av inlärning och miljö. Behandla alltid en liten gullig, snuttig Russkiy Toy som en hund och inte som ett litet mjukisdjur (hur lätt är det?). Nej- allvar ...försök att tänka på din Russkiy Toy som en exempelvis en doberman och sätt samma gränser för din Russkiy Toy som du skulle sätta för denna betydligt större ras .. och låt den få vara hund.

 

 

HUNDMATSDJUNGELN Bildresultat för djungel tecknad


Det finns mycket åsikter och tyckande runt hundens utfodring. Vilket hundfoder är bäst? Svaret verkar vara att de flesta på marknaden förekommande foder är bra hundfoder!                                                                                   

Det finns inga exakta regler för vad foder/valpfoder ska innehålla näringsmässig - olika tillverkare tycker olika! Det bästa sättet att kontrollera om fodret passar till just din hund är att titta på hundens päls, hull och aktivitet samt avföring. Om allt fungerar bra visar det på att hunden kan tillgodogöra sig fodret.

Småvuxna hundar når sin vuxenvikt snabbare än större hundraser, därför är det viktigt att använda ett foder som innehåller tillräckligt med energi och proteiner. Dessutom ska bitarna var så små att valpen kan tugga dem ordentligt. Tänk på att en valp - upp till 3 månaders ålder - behöver mer än dubbelt så mycket energi som en vuxen hund med samma vikt.

 

 

Kennel Garrmia har alltid fött upp sina valpar på fodret Doggy Junior, som nu heter Doggy Valp. Fodret har fungerat utmärkt, är närproducerat och har funnits på marknaden i många år. Eftersom vi nu föder upp mer energikrävande hundar - Russkiy Toy - så har vi gått över till Doggy Professional extra valp, som innehåller mer protein och fett än Doggy Valp. Valpen får en påse foder med sig när den flyttar till sitt nya hem, men vill man kan man succesivt gå över till ett annat valpfoder av bra kvalitet.

Vi ger Doggy valp med hög fett till våra vuxna hundar - därför att de är mycket liviliga, det är mindre bitar och inte minst för att de mår bra av fodret.

 

                                                      Tengers

                                                     Reklam, 1920-talet

     Det första riktiga hundfoderet som tillverkades var troligen hundkex runt 1860 (till Sverige runt 1880). I Sverige lanserades 1902 Hundmjölet, från Vårgårda, det som efter några år  blev hundmaten  Doggi som därefter bytte             namn till Doggy - nu ägd av lantmännen.

 

 Näringsämnen

Det finns sex grupper av näringsämnen som en hund behöver: Protein, fett, kolhydrater, vitaminer, mineraler och vatten.

Protein bygger upp och underhåller kroppen och pälsen och består av långa kedjor av aminosyror. Hälften av aminosyrorna kan hunden själv tillverka men de övriga måste hunden få i sig via fodret. De proteinmolekyler som kroppen inte använder sig av omvandlas till energi - men det är inte den bästa energikälla.

100% protein innebär inte att hunden kan ta upp proteinet till 100%, i stället får man se på proteinets biologiska värde. Hur mycket av proteinet behöver hunden, hur mycket av protinet kan hunden tillgodogöra sig? Vilket protein är lättast attt ta upp för hunden? Ja .... det finns olika åsikter om detta, vissa menar att  hundar har lättast för att ta upp animaliskt protein medan andra menar att aminosyror är aminosyror och att det därför inte spelar någon roll om det är animaliska aminosyror eller kommer från vegetabilier. Men alla är överens om att det är först i tarmen som aminosyrerna kan tas upp, och att allt protein inte kan tas upp. Osmält protein kan vara orsaken till illaluktande gaser och diarré.

 Ju mer energi en hund behöver desto större är deras proteinbehov. däremot verkar proteinbehovet inte ha med storleken på hunden att göra. Däremot behöver livliga hundar mer protein än lugna - samt växande hundar och dräktiga tikar. 

Fett är livsnödvändigt för hundar. Brist på fleromättade/vegetabiliska fetter ger torr och fnasig hud, dålig päls, håravfall, klåda i öron och på tassar. Överdosering av fleromättade fetter ökar behovet av e-vitamin som i sin tur påverkar a-vitaminet. Vill man öka fetthalten i fodret är det därför bättre att göra det  med animaliskt fett. Fett inehåller ungefär dubbelt så mycket enerigi som protein, som ex. riktigt smör.

Kolhydrater ger energi och en mättnadskänsla, samt är bra för mag- och tarmfunktionen. Vete, majs, ris och korn är de vanligaste och bästa kolhydratskällorna i hundfoder. Grönsaker och rotfrukter kan hunden bara tillgodogöra sig om de är mycket välkokta. Lök är giftigt för hundar och frukt kan ge problem med hud och päls, hundar kan även ha nöt- och jordnötsallergi. Russin och ren choklad är dödligt - tänk på att Russkiy Toys är notoriska tjuvar och så små att även om de bara får i sig lite av dessa livsmedel kan det bli livshotande. 

Vitaminer Ge absolut inga extra vitaminer till hunden om den äter ett helfoder! I ett bra hundfoder finns redan alla de vitaminer hunden behöver, och i rätt propotioner.  Vissa vitaminer påverkar varandra och det är därför viktigt att inte ge för mycket eller för lite av ett visst vitamin. Exempelvis så påverkar över- eller underdosering av vitamin D skelettet. C-vitamin behöver aldrig tillsättas eftersom hunden, i normala fall, kan tillverka detta vitamin själv. 

 


En åttaveckors valp ska ha mat med ca 4 timmars mellanrum, fyra gånger per dag. Varje gång utfodras valpen med ett valpfoder. För att göra maten lite mer varierad kan man blanda välling eller fil i någon av måltiderna, men det går lika bra med bara torrfodret, maten kan serveras torr eller uppblött. Man får lära känna sin egen hund och komma underfund med hur just den vill ha maten serverad.

Riktlinjer för valpar.

OBS! Riktlinjer. Vissa individer behöver äta oftare.

2-3 månader -  fyra mål mat om dagen
4-6 månader -  tre till två mål mat om dagen
6-12 månader - två mål om dagen
efter 12 månaders ålder går man ev. över till vuxenfoder. 

Hur mycket foder ska valpen/unghunden ha per dag? En livlig valp/unghund behöver mer mat än en lugnare, en sexmånaders valp kan behöva upp till två gånger mer än en tvåmånaders - efter sex månader minskar tillväxten. Det är viktigt att lära känna sin egen hund. Den ska aldrig vara överviktig (belastar bland annat lederna) och man måste anpassa mängden foder efter varje individ Mängden i doseringstabeller är endast riktvärden. Hunden skall alltid ha fri tillgång till friskt vatten OBS! Om man ger hunden "hundgodis" måste man kanske ge lite mindre av den dagliga hundmaten.

Riktlinjer: 0.5 kg vikt ca 0,7 dl - 1 kg ca 1,2 dl - 1,5 kg ca 1,5 dl - 2 kg ca 1,8 dl - 3 kg ca 2.0 dl     

OBS! En Russkiy Toy kan behöva lite mer foder än rekomenderat, eftersom de är så livliga.

 

När man byter foder : För att undvika en orolig magen börjar man med att blanda det nya fodret i det gamla och efterhand öka proportionerna under en period på ca en vecka - även om russkiy toys brukar ha "järnmagar".

 

AVFÖRING
En hunds avföring ska normalt vara "välformad, lämnar inga märken då de tas upp, till välformad med lätt fuktad yta som kan lämna små märken då den tas upp. Om hundens avföring blir mjukare så skall du vid nästa måltid minska mängden mat med 20-25%,... Om hunden är åt det smalare hållet men inte tål mer foder - ge den då ett energitätare foder. Men kolla även hur pälskvaliten är samt på hur fort klorna växer. Detta tillsammans ger en fingervisning om hur friska den hund är ... en normal, sund och frisk sund kastar i sig maten" (Ur Collibladet nr.3 2012 Friska hundar-skitsnack)

Våra kommentarer till ovanstående artikel: "en normal, sund och frisk hund kastar i sig maten" mmmm kan variera! En frisk valp är matglad, men alla unga/vuxna hundar älskar inte mat ... medan andra är allför förtjusta i det. Vissa hundar äter bra ibland och ibland inte. En del hundar kan tröttna på fodret, andra bryr sig inte utan äter glatt samma foder i hela sitt liv. En del hundar vägrart äta torrfoder,  .... ja det finns många varianter. Men .... tänk på att det foder du ger din hund ska vara närigsmässigt bra, det fungerar inte att bara äta falukorv och leverpastej. Däremot kan man ge färskfoder till den vuxna hunden om man vill - köpa det eller göra det själv (finns recept på nätet). 

En Russkiy Toy är energikrävande och kan snabbt gå upp och ner i vikt. Även en vuxen hund kan behöva äta flera gånger om dagen. Eftersom de äter mycket i förhållande till sin storlek bajsaroch kissar de även flera gånger om dagen, och kan inte hålla sig så länge som enhund av  en större ras.                                                                                                                                                                                    

 

HÄLSA - vaccination & avmaskning

Man kan vaccinera sin hund mot vissa allvarliga sjukdomar, både för att skydda hunden från onödigt lidande och för att förhindra att sjukdomen sprids vidare. Valpen är avmaskad och grundvaccinerad när du hämtar hem den, men därefter är det du som har ansvaret.
När valpen är runt sju veckor gammal grundvaccineras valpen mot valpsjuka, parvovirus och smittsam leverinflammation (HCC, hepatit). Det är inte tre sprutor utan en enda, en så kallad trippelvaccination.

Vid 12 veckors ålder är det dags för en påfyllnadsdos av vaccinet. Många veterinärer passar på att samtidigt vaccinera mot kennelhosta, även om den sjukdomen sällan är livshotande, och att det finns så många varianter av kennelhosta att hunden kan få någon typ av kennelhosta i alla fall.

När hunden är omkring ett år gammal är det dags för ytterligare en påfyllnadsdos.

När de tre första vaccinationerna är avklarade, vid 7 och 12 veckors ålder och 12 månader är fortsatt behov av vaccinationer beroende på smittläge och på hundens kontakt med andra hundar. Vill du kunna delta med din hund på tävlingar och prov ska hunden ha ett vaccinationsskydd mot valpsjuka som inte är äldre än 4 år. Om din hund ska inackorderas eller vistas på hunddagis fodras ofta vaccination också mot kennelhosta. På jordbruksverkets hemsida finns information om vilka regler som gäller när man ska åka utomlands med sin hund - som ex. att hunden ska vara vaccinerad mot rabies.

 

Den unga hunden kan ibland även behöva avmaskas vid 6 månaders ålder mot spolmask. Därefter avmaskar du den unga hunden som vuxna hundar – det vill säga bara om det behövs. (apoteket.se)

Din valp är regelbundet avmaskad med Banminth (mot rundmask som bla. spol- och springmask)

 

PÄLSVÅRD

Pälsvården är minimal för båda hårlagen. De långhårig kan behövas kamning och tvättning av behåringen på öronen då och då. Man får ha koll så att inte tovor bildas. En god regel är att regelbundet gå igenom sin hund. Kolla att att öronen och ögon är rena samt klippa klor efter behov.  (Från SRTK - om rasen). Tvätta hunden gör man efter behov, de kan vara utan tvätt länge men det är trevligare med en ren hund i sängen/soffan. 

TANDVÅRD 

 Små hundar behöver regelbunden tandvård. Redan som liten valp börjar man vänja hunden vid tandvård genom att gnida med en bommullssticka över tänderna. När valpen har lärt sig acceptera detta börja man borsta tänderna med en mjuk liten tandborste (finns på apoteket, tandborste för baby) eller med en tandborste man har på fingret eller (vilket vi tycker är den bästa) en microfibertanborste som är anpassad att ha på fingret.. När hunden blir runt året kan man även behöva använda en tandskrapa för att få tänderna riktigt rena och fina. 

Många små hundar har svårt att tappa sin mjölktänder, håll koll på detta så att inte de nya tänderna kommer upp fel. Man behöver inte rusa iväg till veterinären för att ta bort gamla mjölktänder men gör regelbundna kontroller av hur bettet ser ut i samband med tandborstningen. Ibland kan man behöva konsultera en veterinär och kanske dra flera tänder när hunden är drygt halvåret. Det verkar som om de hundar som blir minst i storlek har mest problem med tappandet av mjölktänder. Det finns även hundar som tappar alla tänderna på egen hand. Hur mycket det kostar att dra ut mjölktänder varierar mycket, hör dig för hos olika veterinärer.

 

FÖRSÄKRINGAR
Din hund är individuellt försäkrad samt försäkrad för dolda fel i Agria.
Den individuella försäkringen - i Agria - kan du ta över den dag du hämtar valpen ... eller byta till ett annat bolag.
Dolda fel försäkringen gäller tills din hund är tre år och tre månader gammal. Men för att denna försäkring ska gälla måste du som köpare hålla din hund liv- och veterinärförsäkrad, för ett belopp som inte understiger köpesumman, under hela den tid som "dolda fel" försäkringen gäller. Om försäkringen träder i kraft, och pengarna för behandlingen tar slut på "dolda fel-försäkringen" fortsätter Agria att ersätta det dolda felet på hundens egen veterinärvårdsförsäkring - utan självrisk om valpens försäkring är tecknad i Agriga - innan det dolda felet upptäcktes. Det finns flera försäkringsbolag som försäkrar hundar, men då måste man betala "dolda fel självrisken" själv.

Vad är en dolda fel försäkring? Med ett dolt fel menas en sjukdom eller ett fel som har börjat utvecklas före besiktningen och leveransen men som inte kunnat upptäckas. Exempel på dolda fel hos hund är vattenskalle, missbildningar av inre organ och medfödd dövhet.En vanlig veterinärvårdsförsäkring gäller inte för dolda fel eftersom de funnits där när försäkringen tecknades. 

AKTIVERA DIN HUND
Naturligtvis måste en hund, och dess ägare, röra på sig ordentligt. Men att bara aktivera sin hund fysiskt är för de flesta hundar inte tillräckligt, hundar vill även ha en mental aktivering. På nätet finns mängder av tips hur man mentalt aktiverar sin hund, tricks och cirkuskonster, nosarbete och problemlösningar. Att träna och tävla med sin hund ger mycket aktivitet, och många bekantskaper för både förare och hund. Agility, lydnad, spår, sök, rallylydnad, freestyle och utställning är några exempel på olika tränings och tävlingsformer.


Kurser: Att gå på en valpkurs rekommenderar vi. Det är både lärorikt och aktiverande. SBK:s lokala föreningar brukar ha kurser regelbundet, men det finns även privata aktörer.


SKK (svenska Kennelklubben) utbildar, sprider information och väcker debatt i frågor som rör hundar och hundägare. SKK sköter administrationen av Sveriges register över hundar och hundägare samt arrangerar utställningar, prov och tävlingar


SBK (svenska brukshundsklubben) har många lokala föreningar som erbjuder olika kurser och aktiviteter. SBK är den största specialklubben inom Svenska Kennelklubben.


SRTK (Svenska Russkiy  Toy Klubben) är en specialklubb för rasen.


Utställning. Även om man inte är intresserad av att ställa ut sin hund, är valputställnigar ett bra sätt att träna både sig själv och valpen på. SBK och SKK anordnar valputställningar under året. SKK brukar även ha ringträning inför utställning - se respektive länsklubb. I SKKs tidskrift "HUNDSPORT" finner man en del valputställningar, man kan även gå in på SBK:s hemsida och trycka på "tävling, utställning" så leder sidan dig vidare till ett antal ikoner, tryck sedan på rutan"SBK utställlningar" där du hittar alla utställningar som arrangeras inom Svenska Brukshundsklubben. Även SRTK brukar ha eller hänvisa till utställningar.


BPH (beteende-och personlighets-beskrivning hund)  är ett test som används både för att få en bild av hur hunden reagerar och hanterar olika situationer, och för att vara ett underlag i hundaveln. Hunden ska vara minst 12 månader när det genomgår testet.

Låt människor klappa, ge godis och bära på din valp, för att vänja den vid att främmande människor tar på den. Detta har du stor nytta av hos veterinären och på utställning. 

 

BURFÖRVARING

 • Vid utställning, tävling och prov och vid träning inför prov. Buren ska vara täckt på minst två sidor. Hunden ska rastas minst varannan timme.
 • Vid transporter. De får dock inte sitta mer än tre timmar i bur i bil som står stilla.

 

TIPS OCH RÅD
På försäkringsbolaget Agrias hemsidor finns Fredrik Steens valpskola, med många bra tips om bland annat rumsrenhet:
"... Jag vågar påstå att nästan alla hundar i Sverige med en normal omvårdnad blir rumsrena ganska fort. Men man ska komma ihåg att det ibland kan ta upp till åtta, tio månader för vissa hundar innan rumsrenheten är helt befäst. Detta är något du måste träna. Ju duktigare och mer energisk du är i denna träning desto fortare och bättre går det.
Några saker som du direkt ska ta med dig i denna träning är att:
Inte skälla på hunden när och om den gör ifrån sig inne. Det förstår inte hunden vilket i sin tur kommer att skapa stress. Denna stress kan ge motsatt effekt i din träning till att göra din hund rumsren.
Inte trycka ner hundens nos i det den gjort. Denna dumma och uråldriga teknik har visat sig vara helt värdelös och är bara en form av djurplågeri.
Inte gripas av panik eller oro även om denna träning drar ut lite i tid.
Normalt sett så brukar man säga att valpen behöver kissa direkt efter en lek eller direkt efter den har vaknat efter en sovstund. Valpen behöver bajsa cirka femton, tjugo minuter efter det den ätit. Dessa tider är inte hundraprocentiga men det brukar vara bra tider att hålla i huvudet.
I denna träning så är det jättebra om du försöker rasta valpen på ett och samma ställe i den utsträckning som det fungerar. På så sätt kommer valpen lättare förstå vad du vill. Detta ställe ska vara i närheten av din bostad och behöver inte alls vara stor. Platsen ska också vara så lugn som möjligt eftersom saker runt omkring kan distrahera valpen så att den helt enkelt glömmer bort att göra ifrån sig.
Väl ute på denna yta så ska du helst ha valpen lös och bara ge valpen tid. Det bästa är om du bara sätter dig ner eller står helt still eller neutral. Efter en tid kommer valpen att kissa eller bajsa. Först då ger du valpen beröm och uppmärksamhet – ”Braaaaa, kompis. Nu går vi in”.
Rent praktiskt kan det mycket väl gå till så att du direkt efter det att valpen exempelvis vaknat, lyfter upp valpen i famnen och bär ut valpen. I och med att du lyfter upp valpen så ökar du chansen och möjligheten till att valpen faktiskt gör ifrån sig ute istället för inne. Då du lyfter upp valpen kommer den inte att kissa.
Nattetid tycker jag att du ska ställa klockan med några timmars mellanrum för att ta ut valpen på en kort rastning. Är du duktig nattetid så handlar det ofta om en relativt kort tid innan valpen faktiskt är torr. Dessutom är det så att valpen snart sover hela natten.
I denna träning att göra valpen rumsren så kan jag nästan lova att valpen vid flera tillfällen trots allt kommer att göra ifrån sig inne. Det är helt normalt och inget att oroa sig för. Rumsrenhet är en process och träning som tar sin lilla tid." (agria.se)


Inkallning
I hundsammanhang brukar man säga att en lydig hund är en lycklig hund! Och det lättast sättet att få en lydig hund är att göra hunden Lycklig! Beröm, godis och lek gör en hund lycklig.
För att en hund ska kunna känna sig fri och lycklig måste den kunna komma på inkallning, och detta tränar man från första dagen man får hem hunden. En hund du köper från oss på Kennel Garrmia  kan redan grunderna i inkallning - det är bara för dig att fortsätta med träningen. 
Hur får man valpen till sig? Det gäller att göra dig intressant, så att valpen väljer att springa till dig framför att göra något annat. Det ska alltid vara trevligt för valpen att komma till dig.
Börja med att kalla på valpen när den redan är på väg mot dig. Andra trix är att bjuda valpen på något gott när den kommit till dig, eller spring ifrån den så att den följer efter dig, eller lägg dig ner på marken - då blir valpen nyfiken, lek med en leksak, eller vad du nu kommer på. Det viktigaste är att valpen tycker att det är roligt att komma till dig, att det händer något trevligt när du kallar på den.
Beröm valpen när den kommer mot dig, och när den kommit till dig. Godis kan inte överskattas när det gäller inkallning. Kalla på valpen flera gånger varje dag, men inte så många gånger var gång - både inne och ute. Om valpen är djupt upptagen med att intressera sig för något annat än dig- så kalla inte på valpen. Valpen ska endast få in i sitt lilla huvud att man ska springa mot den människan som kallar på den. Om valpen inte kommer när du kallar får inkallningen en helt annan mening. Så när du tränar inkallning, var då säker på att valpen verkligen kommer att komma. När du ska koppla så gå till den och koppla upp den. Eller kalla på den, ge lite godis, kela med den en stund och smyg fast kopplet . Valpar har kort minne och distraherar man dem en stund efter inkallningen sätter den inte inkallningen i samband med uppkoppling.
Glöm inte att även göra uppkopplingen trevlig, beröm valpen när du kopplar den - både inne och ute, ge den lite godis när den blir uppkopplad och vips har man en valp som blir lycklig över att bli uppkopplad. (En vuxen Russkiy Toy är däremot inte så lättlurad - gå ut när det regnar, inte jag, jag går och gömmer mig under soffan.)
Varning! Undvik att jaga och fånga in valpen, det är bättre att muta med lena ord och godis. Tänk på att inkallning inte ska innebära att valpen förlorar sin roliga frihet. Är valpen på väg mot något farligt, som en väg, så spring inte efter den utan hojta glatt, hoppa i luften och när valpen tittar på dig så spring bort från den. Då blir den uppmärksam på dig (när du hojtar) nyfiken (när du hoppar) och lite leksugen och/eller orolig när du springer ifrån den. De flest valpar kommer då efter dig, ibland får man upprepa hela proceduren innan valpen låter sig övertygas ( gissa om man får hjärtklappning i sådana situationer.)
När valpen förstått vad inkallning innebär kan den börja testa dig - i trottsåldern när den är runt 4 månader - ska den lyda dig eller ...kanske inte. Du måste då höja ribban och börja kräva att valpen kommer till dig när du kallar på den - att den inte struntar i dig eller går iväg åt något annat håll. Det brukar fungera att man sänker röstläget och låter lite arg när hunden inte lyder och höjer röstläget och låter glad och berömmande i samma stund som hunden vänder sig mot dig. Ta till alla knep för att övertyga hunden om att det är roligt att komma till dig. Glöm inte allt alltid berömma den mycket när den kommer till dig, om det så tagit en timme, och ...när den kommit till dig efter kanske denna timme inte koppla den utan låta den springa iväg igen ( fast inte om det hela utspelar sig i närheten av en trafikerad väg), och när du återigen kallar på den tar det nog inte mer än en halvtimme innan den kommer. Gör sedan likadant som när valpen var yngre, distrahera den och smyg på kopplet. Har du tur testar valpen/unghunden dig bara någon enstaka gång - kollar om du verkligen kan stå upp för dina krav - men en del testa många gånger. Ge inte upp, det är bara ett test du utsätts för. Kräv att hunden ska komma när du kallar på den (när den är i trottsåldern och säkert vet vad innkallning innebär - att den ska komma till dig och få beröm ) och ge massor med beröm när den kommer - godis brukar funka bra. Men ... beröm ska inte komma förrän den verkligen är på väg mot dig, och godis inte förrän den är framme hos dig så nära att du kan ta ordentligt på hunden. Beröm och godis som används vid fel tillfälle lär bara hunden oönskade beteenden.

 

Jordbruksverket

Jordbruksverket ger tips och råd på sin hemsida - http://www.jordbruksverket.se - "Så sköter du din hund", här kan man också ta reda på vilka lagar som gäller.

 

Unghunden

Runt 4 - 6 månaders ålder blir valpen allt mer uppmärksam på sin omgivning. Detta kan resultera i så kallat fyramånaders- fjant. Valpen blir plötsligt rädd för ex. ett papper som blåser förbi, en soptunna, bussen, grannens hund eller något annat. Dett går över om man inte ömkar hunden. "Fjantet" kan vara flera veckor eller bara under några timmar. Detta har antagligen något med hjärnans utveckling att göra och den rädsla valpen känner är riktig och egentligen inget "fjant" även om man som människa upplever det så.

Runt året har unghundarna en tonnårsperiod och liksom männskliga tonåringar kan de vara rätt så besvärliga. De kan till exempel bli skällig, skygga för människor, göra utfall mot andra hundar,  ge sig iväg på egna upptåg.... Detta är jobbigt för ägarna men en helt normal utveckling. Det är bara att stå ut och ständigt ha en påse med godis med sig för att kunna avleda negativa beteenden och få hunden att se främmande människor som tvåbenta godisautomater. För att avbryta ett negativ handlig kan man använda sig av en ljudeffekt ex slå med en tidning mot handen eller i allvarligare fall använda sig av en vattenspruta, men bäst resultat ger oftast den  positiva försstärkningen och att försöka förhindra att en negativ handling överhuvudtaget uppkommer men samtidigt inte undvika negativa situationer, utan träna på dessa. Ex om hunden skäller när den möter en annan hund så gör mötet med den främmande hunden till en positiv upplevelse för din hund. Stanna upp och prata med din hund och ge den godisbitar tills den mötande hunden gått förbi. 

 

ULLA-CHRISTINES BÄSTA RÅD TILL EN NYBLIVEN HUNDÄGARE - från Icakuriren
"Ha inte bråttom. Det tar tid för valpen att vänja sig vid sin nya familj och för dig att lära känner din hund. Många hundägare går så fort fram, som om hunden bara ska leva i två år. Det resulterar i en stressad unghund, som det är svårt att få kontakt med.
Ge valpen bra rutiner. Det gör valpen lugn och trygg och det blir lättare för dig.
Kräv inte lydnad av din valp. Den förstår inte det. Allt du vill göra med din valp ska vara på lek.
Gå inte promenader med din valp, en valp motionerar sig själv tillräckligt i köket eller på en tomt. Däremot kan du bära valpen till en park eller fritidsområde och låta den springa lös medan du själv rör dig inom ett par meter.
Försök inte att få igång din valp, den får igång sig själv tillräckligt.
Njut av din valp. Sätt dig och iaktta dess hyss. Låt valpen vara ifred i sin lekvärld ibland och skaffa egna erfarenheter. Att iaktta valpen är ett mycket bra sätt att lära känna den på.
Valpar blir fort trötta. Det visar sig genom att valpen blir mycket bitig och far fram efter ingenting. Tjata inte på den. Ta istället upp valpen i famnen och håll ett stadigt grepp om den samtidigt som du pratar lugnt och tyst med den. Efter en stund slappnar den av och somnar. Lägg då ner den försiktigt i sin hundkorg och lägg en tunn filt över valpen. Om du är ensam hemma sätt gärna på radion i köket, så att inte tystnaden gör att den plötsligt vaknar.
En valp behöver mycket sömn på dagen. Klappa eller stör den inte när den sover." (icakureren.se)


LYCKA TILL MED DIN VALP!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)